Vår herr Tupp och våra hönor

Vi får så fina ägg av våra höns. De värper ägg i vitt, ljusgrönt, militärgrönt, ljusblått och i olika bruna färger. De olika färgerna beror på att vi har olika hönraser. Vi har 10  hönor och en tupp.

Vår första flock tog vi över från bekanta som skulle flytta från landet till stan. Det var vita leghornhöns.  Året efter väntade vi ivrigt på att få kycklingar, flera hönor ruvade och ruvade. Det visade sig att vår fina tupp inte riktigt gjorde det han skulle, så det blev inga kycklingar. Vi köpte då dygnsgamla kycklingar och la under de ruvande hönorna - som blev sååå glada att det äntligen blev kycklingar. 


Våra höns bor i ett fint litet hönshus med en stor hönsgård. Vårt motto är att våra djur ska ha det gott. De kan gå ut året om och på vintern skottar vi undan snö så de kan gå ute, de gillar nämligen inte att pulsa i snön. 

På sommarhalvåret får de också gå ut i vår trädgård när vi är hemma. De älskar att gå nere hos fåren eller alpackorna, finns mycket gottigt i deras hagar. De är också väldigt nyfikna, kommer gärna fram och tittar när vi är ute. Man vet ju aldrig om det vankas något gott att äta när husse och matte är med (om det nu heter husse och matte i hönornas värld?)