Vi på gården

Vi som bor här på gården heter Thomaz och Anne. Gården ligger drygt en mil utanför Västerås, mot Enköpingshållet. Här har vi bott sedan år 2009 och vi njuter varje dag av livet på landet. Det är lika fantastiskt här en ljum sommarkväll som en kall stjärnklar kväll på vintern. Och dofterna på landet efter ett sommarregn är också något uppleva. 

Till vardags har vi andra jobb. Djuren och  sysslorna på gården njuter vi av på vår fritid och det är också vår privata gård som vi öppnar upp för att även ni ska få njuta av dessa fantastiska djur.  När vi inte jobbar, eller fixar på vår gård, umgås vi gärna med barn och barnbarn, och så hinner vi träna en del också. 


 

Våra djur

När vi flyttade ut på landet visste vi att vi framöver skulle ha lite djur. Anne har alltid varit djurintresserad och många djur har tidigare funnits i hennes liv. Hon hade också en längtan efter djur nu när möjligheten gavs. Thomaz hade förvisso haft en kanin och några undulater när han växte upp, men där tog hans erfarenhet av djur slut. Förutom akvariefiskar då ;-) Men Thomaz är en hejare på att snickra så han tänkte att om han skapar förutsättningar för djur, bygger det som behövs, så kan Anne få de djur hon längtat efter. Bästa teamarbetet! Och efter att både katter, får och höns och nu senast alpackor och ankor flyttat till oss är Thomaz lika fäst vid alla djuren som Anne. 

 

Först katter...

Först flyttade tre myskatter till oss. Vi tänkte att bor man på landet ska man självklart ha katter som hjälper oss att ta möss. De gör de också, men det händer att de tar in de levande också. Då är vi inte lika imponerade :-) Alla tre katterna är nu i katthimlen och vi minns dem med värme. På bilden här bredvid är det Cosmos på skogspromenad. 

Sommaren 2021 flyttade två nya katter in på gården. Finaste Maine Coonen Mario - en stor men försiktig katt. Och så Ragdollen Wilma, fina Wilma som älskar våra besökare. 

Och så får...

Därefter blev det får. Vi har en del mark och ganska stenig mark som krävde mycket skötsel och där vi tänkte att det skulle var perfekt med får. Vi visste inget om får, men hade turen att få låna två tackor med sex lamm en sommar, av en vänlig kollega. Efter det blev helt sålda på får. De är verkligen roliga, vilka race de hade i hagen på kvällarna. Vi såg inte något på TV den sommaren! Sommaren efter flyttade våra Helsingefår hem till oss. Alma till vänster, matte Anne till höger ;-)

Därefter höns...

Vi tog över en hönsflock från bekanta som skulle flytta från landet till stan. Idag har vi olika raser vilka ger oss så fina ägg, de är gröna, ljusblå, bruna, begie och vita. De finaste och godaste äggen! Det är fridfullt med hönor som pickar runt på markerna.

Och  alpackor...

Det är en längtan vi har haft i många år - att ha egna alpackor. Vi träffade alpackor vid en utflykt en gång och blev helt tagna av detta vänliga väsen till djur.  Det är ren lycka  med alpackorna och vi är allt lite kära i dessa fantastiska djur. Först flyttade sex alpackagrabbar hem till oss, och året efter kom ytterligare tre grabbar till gården. Nu har vi nio alpackor och det är en precis lagom flock för oss.

Och ett gäng ankor...

Och så kom ankorna. Nu har vi sju Svenska Blåankor som simmar runt i vår nygjorda damm. Det är rogivande och underhållande att sitta vid ankdammen och titta på gänget. De är supersöta när de kvackande simmar runt i dammen eller vaggar omkring i ankgården. 


Under flikarna längst upp på sidan kan du läsa mer om våra djur.


 

Här kan du se lite bilder på oss:
Alpackahäng efter träningspass.
Alpackahäng efter träningspass.
Thomaz fräsandes kanter till ankdammen.
Thomaz fräsandes kanter till ankdammen.
Soluppgång över alpackahagen.
Soluppgång över alpackahagen.
Lycka är att hänga med alpackorna i hagen. Att bli en i flocken. Här och nu. Meditativt. En av Annes favoritplatser.
Lycka är att hänga med alpackorna i hagen. Att bli en i flocken. Här och nu. Meditativt. En av Annes favoritplatser.
Anne och Tor delar äpple
Anne och Tor delar äpple